SZC logo

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum

OM kód: 203030 | 4242 Hajdúhadház, Bocskai tér 6.

Intézmény logo

Berettyóújfalui SZC Szilágyi Dániel Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokBerettyóújfaui SZCKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. okt. 30.


admin

    Beiskolázásunk állomásai a 2024-2025-es tanévre

    A Berettyóújfalui SZC Szilágyi Dániel Szakképző Iskola vezetősége és oktatói 2023. október 26-án pályaválasztási célból kerekasztal megbeszélésre hívták a hajdúhadházi Földi János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és AMI vezetőségét és az intézmény 8. osztályos tanulóinak osztályfőnökeit.

    Beiskolázásunk állomásai a 2024-2025-es tanévre

    A rendezvény célja a szakképző iskola és a helyi általános iskola közötti kapcsolat erősítése és a beiskolázás támogatása volt. Október 26-án ez a szakképző iskola által ajánlott képzések megismertetésével, az iskolai környezet bemutatásával, valamint személyes kapcsolatfelvétellel valósult meg a továbbtanulás előtt álló nyolcadik osztályos tanulók osztályfőnökei és az intézmény oktatói között.

    A programról részletesen:

    Fekete Júlia igazgatónő a kerekasztalbeszélgetést megnyitó, az általános iskola képviselőit üdvözlő beszédében kifejtette, miért lett a találkozás mottója „a Ti jövőtök a Mi jövőnk, a jövő a jelennel kezdődik".  Nagyon szoros a kapcsolat a Berettyóújfalui SZC Szilágyi Dániel Szakképző Iskola, a város egyetlen középfokú oktatási intézménye és a hajdúhadházi Földi János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és AMI között, mivel az általános iskolából kikerülő, pályaválasztás előtt álló tanulók többsége intézményünkben tanul tovább. Iskolánkban felkészítjük őket a munka világára, emellett neveljük, formáljuk őket. A szakma sikeres megszerzése után hamarosan szülők lesznek, és az általunk nevelt szülők gyermekei pár év múlva a helyi általános iskolában fognak tanulni, ezért fontos, hogy közösen milyen értékeket, normákat közvetítünk számukra. A középiskola előnye, hogy helyben vagyunk és ismerjük a tanulók szociális helyzetét, hátterét, az osztályfőnökök odafigyelnek rájuk, napi kapcsolatban vannak a tanulók családjával. A tanulóknak több esélye van – összehasonlítva egy nagy várossal-, hogy nem kallódnak el, és szakmát szerezve kikerülnek a munkaerőpiacra.

    Hangsúlyozta, hogy a mai alkalmat hagyományteremtő szándékkal hozta létre, mivel a nyolcadikos osztályfőnökök cserélődnek, a következő évben a jelenlegi hetedik osztályos osztályfőnökeit hívjuk meg erre az eszmecserére.

    Igazgatónő beszéde után az iskolában folyó szakmai képzéseket Benke Eszter Cecília, Bálint Róbert és Szabó Tünde oktatók mutatták be a rendezvényen résztvevők számára. Előadásukban mindhároman kitértek arra, hogy a 9. évfolyamon ágazati alapvizsgára való felkészítés folyik az intézményben, a 10-11. évfolyamon pedig tanulóink munkaszerződéssel duális partnereinknél dolgoznak.

    Benke Eszter Cecília oktató a KEREDKEDELMI ÉRTÉKESÍTŐ képzést mutatta be a megjelentek számára. Prezentációjában kiemelte, hogy a kereskedelmi értékesítő szakma nagyon népszerű a tanulók körében. Biztos megélhetést jelent a végzett tanulók számára, mivel a nagy áruházak nagyon sok állást és jó fizetést kínálnak a munkába állók számára.

    Bálint Róbert oktató ÉPÍTŐIPAR ágazattal kapcsolatos prezentációjában a hangsúlyt az iskolában folyó gyakorlati képzésre jellemző egyéni bánásmódra és differenciált oktatásra helyezte, melyet projektfeladatok végzése közben valósít meg. A 9. évfolyamon a tanulók megismerkednek az ágazathoz tartozó 12 szakmával, majd az ágazati alapvizsga sikeres teljesítése után a 10. évfolyamtól Kőműves vagy Festő, mázoló, tapétázó szakmát tanulnak. Az építőipar jelenleg egy feltörő ágazat, a fiúk előszeretettel választják ezeket a szakmákat.

    Szabó Tünde oktató előadásában a SZOCIÁLIS ágazathoz tartozó Szociális ápoló és gondozó képzésről beszélt. A 10-11. évfolyamon gyakorlatorientált a képzés. Négy különböző duális képzőhelyünk van, de minden területre betekintést nyerhetnek tanulóink. A gyakorlat során az ápoló oktatókkal házi beteggondozást végeznek, ahol testközelből látják, megtapasztalják a gondozói munkát. Hangsúlyozta, hogy Magyarország egy elöregedő nemzet, nagyon nagy szükség van ápolókra. Több közeli városban (pl. Téglás, Hajdúböszörmény) idősek otthona épül, ahol a tanulók elhelyezkedhetnek a szakmai végzettség megszerzése után.

    A beiskolázási nap szakmai része Fejér Tímea Brigitta oktató „A jövő a jelennel kezdődik” gondolatébresztő előadásával ért véget. Az előadó kiemelte az iskolában folyó személyiségfejlesztés fontosságát, mivel a most befektetett energia a jövőben fog megtérülni. Kitért tanulóink és családjaik jellemző tulajdonságaira. Az iskolai szocializáció során továbbfejlesztjük a tanulók személyiségét, megtanítjuk őket a társadalom értékeire, normáira, melyhez a pedagógus következetessége, személyisége elengedhetetlen. A segítőnek (a mi esetünkben az oktatónak) a „rogersi” elvek alapján három fő tulajdonsággal kell rendelkezni: feltétel nélküli elfogadás, empátia, hiteles, kongruens magatartás. Válaszolt arra a kérdésre, hogy miért a Szilágyi középiskolát válasszák a tanulók. Szerinte az iskola elfogadó, befogadó családi közeget biztosít a tanulók számára, a tanulók mögött nem csak egy OM azonosító, egy név, hanem egy ember, egy személy van a családi hátterükkel. A felmerülő kérdésekkel, problémákkal a Szilágyiban dolgozó oktatók, osztályfőnökök napi szinten foglalkoznak, törődnek.  

    A beiskolázási nap második részében a vendéglátáson volt a hangsúly. A szakképző iskola tankonyhájában már reggel óta nagy volt a sürgés-forgás, ahol örökös főzőmesterünk, Buka Bence oktató irányításával, László Tibor rendszergazda segédletével a háztartásvezető műhelyiskolás tanulók készítették a program résztvevői számára az ízletes, Hajdúhadházhoz köthető, lapos káposztából készült ételt, a toros káposztát. Mert tudjuk, ismerkedni, véleményt megosztani jó magyar szokás szerint terített asztal mellett lehet. Ez így is történt, az iskolánk képzéseit bemutató előadások, ppt-k, videofilm után az ebéd elfogyasztása közben kötetlen beszélgetésre került sor az intézmény oktatói és a meghívott, 8. osztályos osztályfőnökök, ill. az általános iskola vezetői között.

    Záró programként az iskola bejárása következett: a meghívottak megtekintették az iskola épületét, a szaktantermek berendezése, szaktantermi felszereltsége (kőműves, ápolói, bolti) mellett megcsodálták a közelgő Halloween ünnephez köthető, teremdekorációs versenyre feldíszített osztálytermeket, melyek végső pontozásához az ő javaslatuk is hozzájárult.

    A beiskolázási nap végén a meghívott általános iskola vezetője és 8. osztályok osztályfőnökei elégedetten távoztak, kedvezően ítélték meg a programot, pozitív véleményüket fejtették ki. Véleményük szerint a helyi általános iskolai tanárok többségének meg kell ismerni a középiskolát és az itt folyó munkát, hogy még jobban támogadhassák a középfokú oktatásba jelentkező tanulók pályaválasztását.

    A rendezvényen készült képek a Galériában tekinthetőek meg.

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Végleges felvételi rangsor 2024-2025

    Végleges felvételi rangsor 2024-2025

    Megtekinthető a 2024-2025-ös tanévre az intézményünkben felvételt nyert tanulók listája. Szeretettel üdvözöljük iskolánkban a leendő új kilencedikes tanulókat!

    2024. ápr. 29.


    admin


    Partnereink

    SZC logo

    Berettyóújfalui Szakképzési Centrum


    Berettyóújfalui SZC Szilágyi Dániel Szakképző Iskola

    4242 Hajdúhadház, Bocskai tér 6.

    Telefon: +36 52/583-009

    E-mail: titkarsag@szilagyi.berettyoujfaluiszc.hu

    OM azonosító: 203030


    2024Berettyóújfalui SZC Szilágyi Dániel Szakképző Iskola