Hírek
2024. okt. 4.
admin
Káposztásnapok 2024
Hej, Vargáné káposztát főz, kontya alá ütött a gőz,
„hánnya-veti fakalánnyát”, hol taníttassa majd a lányát…”
Városunkban az idei évben ismét megrendezték a hagyományos „Káposztás napokat”. Ez a megyénk egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválja. A rendezvénysorozat célja, hogy a sokszínű kulturális programok mellett felelevenítse és megismertesse a település régi időkre visszanyúló káposztatermesztéssel és feldolgozással kapcsolatos hagyományait, szokásait, s ezt átörökítse a fiatalok számára. A három nap során a városközpontban és a Vásártéren több érdekes, izgalmas, sok ember érdeklődését felkeltő program biztosított szórakozási lehetőséget az érdeklődő közönség számára.
Iskolánk leginkább a vasárnapi rendezvénysorozatba kapcsolódott be. Saját intézményi sátrat állítottunk, amelynek az egyik dekorációja a képzéseinket mutatta be. A másik díszítőelemünk a „bábuk” voltak, amelyek szintén az általunk oktatott szakmákat jelenítették meg. Így a kőműves, festő, kereskedelmi értékesítő és szociális ápoló és gondozó szakmát.
Ez a nap az intézményünk beiskolázási programjának az első mérföldköve is. Kiváló alkalom volt arra, hogy bemutatkozzunk a város lakóinak és a pályaválasztás előtt álló hetedikes, nyolcadikos általános iskolás tanulóknak, a szüleiknek, a nagyszüleiknek és a rokonaiknak.
A nap során meglátogattuk duális partnereink sátrait, s ők is a miénket. Megfigyelhették a diákjainkat a konkrét munkavégzés közben. Ezzel a tanulókat az iskolán kívüli oldalukról is megismerhették. Jó volt látni, tapasztalni, hogy a diákok az éles helyzetekben mennyire talpraesettek, ügyesek, milyen tiszteletteljes módon tudnak bánni a „páciensekkel”.
A szociális ápoló és gondozó tanulóink aktívan részt vettek a nap programjában. Vércukor-szintet és vérnyomást mértek az érdeklődő közönségnek. Ezt több idős ember vette igénybe. Így a nagyszülők is megismerhették azt, hogy az unokáikat milyen képzési lehetőségek várják a Berettyóújfalui SZC Szilágyi Dániel Szakképző iskolában, s a szakmákon belül milyen konkrét tevékenységeket is kell majd a munkahelyeken végezni.
A vasárnapi rendezvénysorozat fő látványossága a főzőverseny volt. Minden sátorban valamilyen káposztás ételt készítettek, akár saját maguknak, akár a kilátogató nagyközönség számára is.
Az oktatói testületünk is bekapcsolódott ebbe a versenybe. A gyermekdalban szereplő Vargánéhoz hasonlóan mi is káposztás ételt főztünk. Főszakácsunk Buka Bence kolléga volt, akinek a munkáját szinte minden oktatónk segítette. Bográcsunkban füstölt csülkös káposztás bableves készült. Sajnos, nem értünk el helyezést, de ez nem szegte kedvünket attól, hogy már most ne várjuk a következő évi káposztás napokat.